Prijam povodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Prijam povodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Povodom 15. siječnja, Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin priredila je prijam za organizatore obilježavanja ovog datuma i spomendana, koji  ovaj vrijedan datum iz hrvatske novije povijesti svečano obilježavaju u Karlovcu.

Uz Karlovačku županiju i Grad Karlovac, kao stalne pokrovitelje tradicionalnog obilježavanja ovog datuma na našem području, organizaciju vodi Memorijalno-dokumentacijski centar hrvatskih branitelja Damir Pintar iz Karlovca. Njihove čelne ljude, koji od početka nose organizaciju manifestacije, Ivanku Vukas-Grdić i Petra Banića, ugostili su danas u Uredu župana županica Martina Furdek Hajdin, zamjenici župana Vesna Hajsan Dolinar i Mirko Martinović te pročelnica Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić Knežević. Obzirom da, zbog pndemije koronavirusa i važećih mjera, ove godine nije bilo moguće organizirati svečanu akademiju, županijsko je vodstvo odlučilo na simboličan način skrenuti pozornost na ovaj važan datum i osobe koje su do sada vodile brigu o njegovom dostojnom obilježavanju.

Odano je tako priznanje svima koji su do sada sudjelovali u organizaciji obilježavanja ovog datuma, posebno Memorijalno-dokumentacijskom centru hrvatskih branitelja Damir Pintar, uz dužan spomen na sve hrvatske branitelje i njihove žrtve, zaslužne za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske. Svojevrsna je to zahvala i međunarodnoj zajednici koja je tog 15. siječnja 1992. godine priznala Republiku Hrvatsku kao suverenu državu. Nakon tog čina pravno-političke i vojne okolnsti za Hrvatsku, koja je tada krvarila u ratu, znatno su se poboljšale. Kako je naglasila županica Furdek Hajdin bila je to ogromna psihološka pomoć našim braniteljima i svima koji su u to vrijeme patili, jednako kao što je i danas potrebna svima koji su stradali u potresu.

U spomen na taj dan i događaj danas će u večernjem terminu (20,40 sati) na TREND Tv biti emitirana posebna emisija vezana uz obilježavanje Dana međunarodnog priznanja RH, kako bi se javnost prisjetila vrijednosti ovog povijesnog događaja te dosadašnjih svečanih obilježavanja u Karlovcu.

Tekst i slike preuzete sa kazup.hr